Hoe kan fysiotherapie en krachttraining helpen bij artrose?

Hoe kan fysiotherapie en krachttraining helpen bij artrose?

Heb je last van gewrichtspijn en ontstekingen?

In het menselijk lichaam beschermen kraakbeen en bindweefsel de uiteinden van de botten. Na verloop van tijd en door gebrek aan zorg slijten deze weefsels en komen de botten bloot te liggen. De botten wrijven dan direct op elkaar en veroorzaken pijn. Osteoartritis leidt vaak tot een aanzienlijk verminderde mobiliteit. Als de aandoening verergert, kan dat leiden tot een knie- en heupvervangende operatie. Het is veilig om hieraan toe te voegen dat de belangrijkste risicofactor voor de ziekte zwaarlijvigheid is.

Er bestaat een algemene mythe dat oefeningen de artrose zou verergeren. Echter, volgens recente studies, is beweging eigenlijk gunstig omdat het de gewrichten versterkt en de beweging van het menselijk lichaam verbetert. In dit artikel bespreken we hoe fysiotherapie en krachttraining kunnen helpen bij deze chronische ziekte.

Krachttraining en artrose

Krachttraining heeft tal van voordelen voor de gezondheid. Gewichtheffen omvat een verscheidenheid aan oefeningen, variërend van bankdrukken, deadlifts, bicep curls tot shoulder press. We verklaren nader hoe krachttraining kan helpen bij patiënten met artrose:

1. Verbetert het uithoudingsvermogen van de spieren

Volgens het tijdschrift "Rheumatology" zijn de spieren rond de gewrichten kritisch voor de gezondheid van de gewrichten. Krachttrainingsoefeningen zoals muur squats, chest press en straight-leg raises versterken deze spieren.

2. Versterkt de botten

Krachttraining legt druk op de gewrichten van de heupen en de knie. Deze druk verhoogt de botdichtheid. Het vermindert ook de ontsteking rond de aangetaste gewrichten.

3. Vermindert de gewrichtsstijfheid

Volgens een studie is het ten zeerste aanbevolen dat artrosepatiënten ten minste twee keer per week krachttrainingen doen. Die oefeningen helpen bij het herstel van het bindweefsel rond de uiteindes van de botten en verminderen de stijfheid van de gewrichten.

4. Vermindert obesitas

Overgewicht of obesitas verhoogt de kans op een chronische ziekte omdat het de druk op de gewrichten verhoogt. Krachttrainingsoefeningen zijn effectief voor het verbranden van calorieën in combinatie met een gezond voedingsplan.

5. Verbetert het evenwicht

Krachttraining helpt om het evenwicht en de coördinatie te bewaren. Hierdoor kan een persoon ongelukken en valpartijen voorkomen. Vaak kan zelfs een onschuldige blessure een negatief en gevaarlijk oorzaak zijn van het leven met artrose.

Fysiotherapie en artrose

Fysiotherapie helpt bij het beheersen van artrose en leert mensen de barrières die de ziekte met zich meebrengt te overwinnen. De volgende therapieën kunnen patiënten met artrose helpen:

1. Bewegings- en flexibiliteitsoefeningen

Een fysiotherapeut onderzoekt de aangetaste gewrichten en spieren. Na controle schrijft hij een geschikt oefenprogramma voor je uit en helpt hij jou bij het uitvoeren van de oefeningen. Het programma moet minstens 6 weken worden aangehouden om het resultaat ervan te kunnen beoordelen.

2. Aanleren van bepaalde methodes

Soms adviseren fysiotherapeuten warmte- of koudetherapie of transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) voor het herstel van artrose.

3. Leren leven met hulpmiddelen

Soms is de toestand van de patiënt zodanig achteruitgegaan dat fysiotherapeuten bewegingshulpmiddelen zoals rolstoelen aanraden. Het is belangrijk dat ook voor die patiënten in een rolstoel een passend oefenplan wordt ontworpen en uitgevoerd.

4. Groepsoefeningen

Fysiotherapeuten geven ook groepslessen en bevelen deze zelfs aan, zodat de patiënten worden aangemoedigd om in groepsverband te trainen.

Patiënten opleiden en motiveren is cruciaal voor het herstel van artrose. De ideale manier om die ziekte te overwinnen is vooral door middel van zelfmanagement. Helaas heeft de ziekte de neiging om in de loop van de tijd te verergeren, dus je moet een arts raadplegen zodra je gewrichtsproblemen zoals stijfheid ervaart.
Download de app